czwartek, 3 kwietnia 2014

Bądźmy czujni przy wyborze pieczywa

Może banalne, może już było gdzieś ale zawsze warto odświeżyć wiedzę ;)

Wiem, że wielu z Was unika wszelkiego pieczywa jak ognia, ale nie popadajmy w paranoje! Nie codziennie powinno się jeść węglowodany na śniadanie, to nie jest żaden niezbędnik za to białko owszem jeśli jesteś aktywną osobą pamiętaj o odpowiedniej porcji białka po przebudzeniu, pozwoli Ci to zatrzymać katabolizm i wspomoże regeneracje mięśni. A jeśli chcecie poszerzyć wiedzę na temat katabolizmu, odsyłam na stronę http://vitalia.pl/forum24,28714,0_Katabolizm-jedzenie-a-cwiczenie.html.

No więc:

  • jeśli już sięgasz po pieczywo, niech to będzie pieczywo z mąki razowej, orkiszowej lub żytniej :)
  • Uważajcie na składy! Producenci często chcą nas oszukać i choć generalnie skład powinien być wypisany w kolejność od największej zawartości danego składnika, do najmniejszej to często jest postawiony jako pierwszy ten najbardziej atrakcyjny. I tutaj też ważna jest zasada "mniej znaczy więcej" :)
  • Pytajcie w piekarniach o skład, jeśli nie jest on podany, sprzedawczyni musi Wam udzielić odpowiedzi! Często dodany jest cukier :( 
  • Nie dajcie się oszukać kolorowi! Do pieczywa często dodawany jest karmel, żeby zabarwić chleb na bardziej "atrakcyjny" kolor! 
  • Niech chleb zawiera dużo ziaren, takich jak słonecznik, dynia, siemię lniane :) 
  • Na codzień powinno się zjadać nie więcej niż dwie kromki chleba :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz