piątek, 21 lutego 2014

Ciasto owsiane

Pyszne bez dodatków jak i z jogurtem naturalnym, miodem lub konfiturami :) Idealne do kawy i jako drugie śniadanie! :)


Składniki:
1,5 szklanki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
1/3 szklanki otrębów (ja używam do wszystkiego gryczanych)
1/3 szklanki siemienia lnianego (może być w całości i zmielony)
1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
2,5 łyżki sezamu
1 duże jajko
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g jogurtu naturalnego
0,5 szklanki jasnego brązowego cukru(lub w ostateczności jak ktoś nie ma, może być biały)
0,5 szklanki miodu (ew. mniej jeśli ktoś nie lubi mocno słodkich przekąsek)
0,5 szklanki suszonej żurawiny, śliwek(pokrojonych) lub rodzynek

Można dodać 1/2 łyżeczki soli, ale nie koniecznie :)

Ja dodaje do ciasta moje ulubione dodatki, takie jak orzechy włoskie, wiórki kokosowe, słonecznik lub dynię.

Sposób przygotowania:
Zmielone płatki owsiane, otręby, siemię lniane, sezam prażę na suchej patelni na przyrumieniony kolor, przesypuję do miski i studzę. Po ostudzeniu dodaje resztę suchych składników. Bełtam jogurt, miód i jajko w osobnej misce, łączę z suchymi składnikami, mieszam, dodaję żurawinę i moje ulubione dodatki, przekładam do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję pestkami dyni i wkładam do nagrzanego piekarnika (175 stopni), piekę 50 min (lub do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika, przestudzić, pokroić i gotowe :)

Smacznego!!


1 komentarz:

  1. Mam wszystkie potrzebne składniki, więc na pewno spróbuję takiego wypieku w najbliższym czasie :) Świetna opcja zaserwować sobie takie ciacho do kawki w ramach drugiego śniadania.

    OdpowiedzUsuń